Veien til OL i Pyeongchang

Veien til OL i Pyeongchang

Therese Johaug har blitt vesentlig sterkere i alle funksjonelle muskler. Det gjør 28-åringen bedre i det lette terrenget. Det gjør også konkurrentene bekymret og skremt.

Dagbladet.no 10.05.2017 - Les hele saken her

SJUSJØEN (Dagbladet): Knallhardt og ambisiøst trener Therese Johaug for å komme tilbake som verdens beste langrennsløper. Drømmen er å vinne gull i OL i Pyeongchang. Drømmen er å høre «ja, vi elsker» på toppen av seierspallen og vite at hun har klart det som virket så fjernt da marerittet inntraff i høst.

Det vil være den perfekte revansje og gi et øyeblikk som gjør at den harde kampen tilbake faktisk vil være verdt det.

- Jeg tenker på OL-løypa når jeg trener. Det er den jeg visualiserer for å få inn de harde øktene jeg går glipp av nå som jeg ikke får konkurrere, sier Johaug til Dagbladet.

Treningsgrunnlaget er bedre enn noensinne. Johaug får ikke lov til å konkurrere så lenge hun soner straffen etter sin positive dopingprøve i høst, men det mulliggjør enda mer og hardere trening. 28-åringen har benyttet anledningen til å øke treningsdosene.

Imponerer på styrkestester
Med fokus på mer mengdetrening er treningsvolumet økt med mange prosent. Det gjør at Johaug har bedre forutsetninger for å tåle mer hardtrening i høst. I tillegg har jenta fra Dalsbygda benyttet denne uutholdelig lange treningsperioden til å forbedre sin største svakhet:

Testresultatene viser nemlig at Johaug er betydelig sterkere enn hun var sist gang hun konkurrerte, får Dagbladet opplyst. Skiesset har blitt sterkere i så vel overkroppen som kjernemuskulaturen og i beina.

Det gjør at hun skal være bedre rustet til å takle OL-løypene, som ikke er blant de aller hardeste, selv om den er tøffere enn først antatt.

- Therese har blitt mye sterkere i kroppen og er mer robust. Det gjelder i overkroppsstyrken, men også generell styrke i hele kroppen. Det gjør henne forhåpentligvis bedre i det lettere terrenget, forteller trener Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

- Therese har fått et enda større grunnlag enn hun hadde sist sesong. Hun har fått et enormt grunnlag etter så mye mengdetrening over lang tid. Therese får nå halvannet år med grunntrening. Det kan slå veldig positivt ut om hun klarer å balansere det fram mot sesongstart, håper Johaugs trener.

Heidi Weng: - Therese blir skremmende god
Som Johan Kaggestad skisserte overfor Dagbladet i høst, kan denne lange treningsperioden potensielt sett gi Johaug et en fysisk superkompensasjon inn mot OL i Pyeongchang i februar.

Det skremmer lagvenninna Heidi Weng.

- Therese er sikkert råsterk nå. Det blir bra å få henne tilbake i gruppa, selv om jeg tror hun kommer til å knuse mange av oss. Hun banker sikkert alle. Jeg tror Therese blir skremmende god når hun kommer tilbake, forteller Weng til Dagbladet og legger til at hun gleder seg over at lagvenninna klarer å holde hjulene så godt i gang.

Fortsatt er veien tilbake lang for Johaug. I juni venter trolig høringen i CAS, hvor dommen som nå er på 13 måneder i verste fall kan økes slik at OL ryker.

Men 28-åringen fra Dalsbygda innstiller seg på at hun vil være konkurranseklar til sesongåpningen på Beitostølen. Gradvis vil hun gå seg i konkurranseform fram til klimakset forhåpentligvis kommer i OL i Pyeongchang.

- Jeg har vært i Pyeongchang og sett på løypene. Vi kommer til å bli stive, skal du se, så det blir nok et hardt kjør. Det var heller ikke noe vind da jeg var der, forteller Johaug.

Drar til høyden i USA
Hun skal blant annet på flere høydeopphold de kommende månedene.

- Therese skal trene på lik linje som hun har gjort nå, ispedd en del høydetrening. Hun føler seg trygg på det hun skal gjøre i høyden. Det blir å variere mellom rolige høydesamlinger og mer intensive perioder mellom disse samlingene. Det blir en tur til høyden i juli. Da blir det nok en tur til USA, opplyser Mikkelsplass.

Johaug forteller at hun har trent mer enn noensinne. Det er mulig fordi hun ikke har konkurranser som bryter henne ned. Det kan være den eneste fordelen hun har i denne vanskelige perioden.

- Jeg har trent mer enn tidligere i år. Det er enklere å øke treningsmengdene når det er mindre konkurranser. Jeg har ikke noe eksakt tall, men treningsmengdene mine har vært mye høyere i år enn tidligere sesonger, forteller Johaug.

- Konkurranser bryter deg ned og kan gå på bekostning av treningen i perioder, så vi kan håpe at det kan gi meg noen fordeler. Men akkurat det er vanskelig å si. Jeg har samtidig gått glipp av viktig konkurransetrening.

Håper på superkompensasjon
Idrettsekspert Johan Kaggestad håper at denne lange treningsperioden vil gjøre at Johaug kommer styrket ut av det.

- Nå har Therese en gyllen anledning til å legge inn en meget god treningsperiode. Dette er ikke noe lenger avbrekk enn Marit Bjørgen og mange andre har hatt, så jeg er overbevist om at hun kommer sterkt tilbake hvis hun vil. Therese kan bli sterkere enn noensinne, sa Kaggestad til Dagbladet om denne tematikken i høst.

- Uten konkurranser får hun superkompensasjon treningsmessig og et mentalt overskudd. Motivasjonen til å konkurrere, vil bygge seg opp til et voldsomt nivå. Det kan gjøre henne sterkere enn noensinne. Therese kan nå styre treningsbelastningen helt selv uten å bli brutt ned av et tøft konkurranseprogram. Det kan slå positivt ut rent sportslig for Johaug med tanke på OL i 2018.