Tøyer høydegrensen for å bli bedre enn Bjørgen

Tøyer høydegrensen for å bli bedre enn Bjørgen

Da langrennssesongen nådde sitt klimaks med VM og verdenscupavslutningen, satte Therese Johaug seg på flyet bort fra Norge. Målet er å bli sterkere enn Marit Bjørgen.

Nrk.no - les hele saken her

– I den tiden som har vært nå, midt i VM, midt i verdenscupavslutning med veldig mye fokus på langrenn, har det ikke vært så veldig koselig for henne å sitte å få med seg alt som skjer, når alle skal prate om det.

Det forteller Therese Johaugs personlige trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, til NRK.

Den utestengte skistjernen trengte rett og slett fred fra alt - og fant det i først i italienske Val Senales, så i amerikanske Aspen.
I tillegg til å slippe unna det verste trykket rundt den pågående dopingsaken, skal det to uker lange Aspen-oppholdet og uken i Val Senales gjøre henne raskere og sterkere.
 

Trener for å hamle opp med Bjørgen
Fra sofakroken har hun sett Bjørgen smadre konkurrentene i VM og i Holmenkollen. På 2500–3000 meters høyde legger Johaug nå grunnlaget for å kunne hamle opp med Marit Bjørgen, når hun er tilbake i langrennssirkuset.

– Therese har trent veldig bra i mange år. Det å forandre litt kan kanskje gi et lite løft. Det trengs helt sikkert, når hun ser hvor fort Marit går, forteller Mikkelsplass.
 

Forandringen Mikkelsplass snakker om er mengden av høydetrening Johaug nå går gjennom. Hun er godt vant med rolig trening i høyden, men hun har aldri før trent så lenge, så høyt.

Det bekreftet hun selv til NRK tirsdag.

Trener Mikkelsplass sier følgende om de tre ukene i høyden i USA og Italia:
– Det å tøye grensen opp mot den høyden over et så langt tidsperspektiv er litt nytt. Så det vil bli litt spennende å se hvordan kroppen fungere i etterkant.


Johaug har tidligere vist at hun har de samme styrkene som Bjørgen. Denne sesongen har Bjørgen vist at hun kan gå ifra feltet og holde høy fart tidlig i løpet.

Det var slik langrennsdronningen vant tremila i Holmenkollen i år. På samme måte som Johaug gjorde i fjor.

Må bli en bedre spurter
NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener Johaug har flere av de samme egenskapene som Bjørgen, men en ting Johaug må bli bedre på.

– For å slå Bjørgen må hun bli enda bedre i spurt. Det er der Bjørgen har vært bedre enn Johaug tidligere, forteller Aukland.


At Johaug nå bruker lengre tid i høyden enn det hun ellers ville fått tid til kan gjøre henne sterkere. Samtidig vil det gi henne ro å komme vekk fra Norge der det er svært få plasser hun vil fått trene i fred.


– Høydetrening gir en god effekt. Spesielt over lang tid og med riktig treningsintensitet. Det at Johaug får lagt inn gode høydetreningsblokker i en periode hun egentlig ikke ellers ville ha hatt mulighet til, kan være til hennes fordel, forteller Aukland.