Therese Johaug vant i Kollen

Therese Johaug vant i Kollen

Therese Johaug ristet raskt av seg konkurrentene og gikk ensomt inn til seier i Holmenkollen.

Dagbladet 10.03.2019  Les hele saken her

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Therese Johaug tok en, det som må kalles, oppskriftsmessig seier i Holmenkollen søndag.

30-åringen har vært i ustoppelig form hele sesongen, noe som kulminerte med et fantastisk ski-VM i Seefeld. Hun tok med seg tre gullmedaljer tilbake til Norge, og kun en uke etter eventyret i Østerrike, sto hun på startstreken med mål om noe nytt stort i Holmenkollen.

Dama fra Dalsbygda kunne til slutt gå over målstreken i ensom majestet, og strekke hendene i været foran et jublende publikum.

- Det er like fantastisk hver gang. De siste to årene har jeg trent vanvittig mye i disse løypene her. Jeg visste hvilke partier som er min styrke og svakhet. Jeg prøvde så godt som mulig å gå mitt løp fra start og så øke mer etter fem kilometer. Da fikk jeg mange sekunder, forteller Johaug til Dagbladet.

- Denne sesongen har vært en drøm. Jeg har ikke helt skjønt ennå at jeg har klart å gå ubeseiret gjennom denne sesongen, legger hun til.

Siden 2010 er det kun Johaug og Bjørgen som har vunnet tremila i Kollen.

Russisk forsøk
Johaug tok tidlig føring i løpet, og konkurrentene fikk raskt merke at hvis de skal være med er det bare å trykke gasspedalen i bånn.

Natalia Neprajeva var den eneste som gjorde et forsøk på å holde følge. Det klarte hun i rundt seks kilometer. Russeren, som kanskje var inspirert av sine mannlige kollegaer fra lørdagens femmil, fikk etter hvert merke at Johaug var for sterk, og måtte se den norske dama rykke ifra.

Gruppa med Ingvild Flugstad Østberg, Krista Pärmakoski, Charlotte Kalla, Astrid Uhrenhodlt Jacobsen, Ebba Andersson og Katharina Hennig var mer fornuftig, og holdt sitt eget tempo.

Tapte i sammendraget
For Flugstad Østberg var det viktig å ikke gi Neprajeva for mye gratis. Den norske dama leder verdenscupen sammenlagt, med russeren som nærmeste utfordrer. De ble nummer en og to i Tour de Ski, hvor mye av grunnlaget ble lagt. I løpet av dagens renn plukket Neprajeva flere poeng i innlagte spurter, og forspranget krympet. Johaug sto over Tour de Ski, og har derfor havnet langt bak i sammendraget.

Midtveis i løpet hadde Neprajeva havnet ett minutt bak Johaug, men de andre konkurrentene klarte ikke å ta inn noe på russeren.

Bak henne utspilte det seg et drama i kampen om 3.-plassen. Kalla var den eneste i utfordrergruppa som ikke valgte å bytte ski, men taktikken lykkes ikke helt for svensken. Hun ble etter hvert tatt igjen av Andersson og Østberg, og de tre endte opp med å kjempe om den siste pallplassen.

Johaug gikk inn til seier. Neprajeva ble nesten tatt igjen på slutten, men tok til slutt en sterk andreplass. I duellen om 3.-plassen falt Kalla av før innspurten. Skiene var for dårlig, og svensken var sjanseløs i motbakkene.

På oppløpet var Andersson sterkere enn Flugstad Østberg, som da til slutt havnet på 4.-plass.

Strålende forhold
Under gårsdagens femmil i Kollen lavet det tidvis ned over løypene, utøverene og publikum. Under dagens tremil var det strålende sol over skianlegget i Oslo, og noen få minusgrader.

Skisporene gikk som trikkeskinner gjennom skogen, og det var ikke tendenser til smøreproblemer for løperne.

Lørdag var det mye fyll og litt bråk i Holmenkollen, men i dag var det mindre av dette, men fortsatt god stemning i solfylte Kollen.