Johaug med overbevisende seier

Johaug med overbevisende seier

Therese Johaug fortsetter der hun slapp i fjor. Fortsetter å knuse konkurrentene, og skaffet seg et strålende utgangspunkt foran resten av minitouren.

Dagbladet.no 30.11.2019  - Les hele saken her

OSLO/RUKA(Dagbladet): Therese Johaug hang overbevisende godt med under gårsdagens sprint, og ble naturlig nok, av de fleste, sett på som storfavoritten foran 10-kilometer klassisk i finske Ruka lørdag formiddag.

Og storfavoritten innfridde, selv om hun var litt bak svenske Frida Karlsson den første kilometeren.

Med startnummer 30 skaffet hun seg dermed et svært gunstig tugangspunkt foran jaktstarten søndag.
- Jeg er veldig godt fornøyd med resultatet i dag. Kjente at jeg traff godt på stakinga i de lette partiene, og klarte å unngå å bli stiv i bakkene. Jeg kjenner at jeg er i god form, sier Therese Johaug til Dagbladet.
- Jeg er hakket bedre i dag enn jeg var forrige helg, sier hun videre.
Johaug fortsetter å være overlegen. Selv frykter hun ikke at det vil gå ut over motet til konkurrentene.
- Nei, jeg vet at resultaene svinger fort. Jeg tar ingenting for gitt, sier hun til Dagbladet.

Karlsson skuffet
Frida Karlsson var på langt nær like fornøyd som sin rival. Hun endte som nummer elleve.
- Jeg er kjempeskuffet. Jeg tror jeg er litt vel spent. Det sløses med energi og jeg tror jeg kan ha vært litt overtent. Jeg vil virkelig få ut det jeg kan, men det ble nok for mye i dag, sier Frida Karlsson til Dagbladet.
- Er det forventningene som tar deg?
- Nei, jeg vet ikke. Jeg vil ikke skylde på det, men det var også tøft føre, sier Karlsson, som heller ikke var veldig fornøyd med skiene sine.

- Jeg merket at det var stor forskjell på partiene, sier hun, som heller ikke legger skjul på at sammendraget er noe hun har gitt opp.
Therese Johaug fikk også spørsmål om Karlssons skuffelse. Da da hun den svenske ungjenta ikke ha for høye forventninger til seg selv.
- Jeg synes litt synd på Frida, for det forventes så mye av henne om at hun skal være med i toppen. Folk vil sette opp en dull mot meg, men hun var junior i fjor. Det å skulle holde oppe det hun leverte under VM i fjor og komme hit i første verdenscuphelg, det er tøft. Hun kunne klart det, men jeg har selv vært i hennes posisjon. Man legger nok press på seg selv, men man får det fra alle andre i tillegg. Da føler man nesten at man svikter, sier Johaug om Karlsson i intervjusonen.

Foran fra start
Allerede ved andre passering var Johaug foran. Hele 15.9 sekunder resten, midt mellom alle kanonene.
Frida Karlsson var allerede 16.1 sekunder bak. Heidi Weng var 18 sekunder bak Johaug ved den første passeringa, og hang absolutt med.
Men Johaug fortsatte å øke ved passering fem kilometer.
Hun fortsatte å vise styrke, og like før passering ved 6.1 kilometer, tok hun igjen svenske Charlotte Kalla i sporet. Kalla startet ett minutt foran jenta fra Dalsbygda, men har slitt i hele sommer og høst.
Ved passeringa var Johaug 26.1 sekunder foran Krista Pärmäkoski.
Siste passering var ute ved 8.1 kilometer. Da hadde Johaug skrudd opp farten enda et hakk.
30.7 sekunder foran Pärmäkoski, og nesten minuttet foran de andre favorittene, inkludert Frida Karlsson.
Samtidig gikk amerikanske Rosie Brennan inn til bestetid i mål. Heidi Weng kom halsende bak, men var fattige 0.1 sekunder bak i mål. Dermed gikk det mot pallen for Brennan.
Suveren seier
Bare et par minutter etter at Weng passerte målstreken, avsluttet Frida Karlsson, som hadde tapt litt mot slutten. Hun var uansett aldri i nærheten av suverene Therese Johaug.

Johaug gikk i mål 30.1 sekunder foran Krista Pärmäkoski, og holdt dermed koken fra siste passering og inn til målgang.
- Vi ser ingen svakheter i dette løpet, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn i det Johaug gikk i mål på tida 26.37.5.

Den kunne ingen gjøre noe med, og dermed innfridde favoritten.
I sammendraget er hun nå drøye 17 sekunder foran Sadie Bjornsen og halvminuttet foran Krista Pärmäkoski.
Også Astrid Urenholdt Jakobsen leverte en solid prestasjon, og gikk i mål bare sekundet etter Heidi Weng. De to endte som henholdsvis nummer sju og åtte.
- Det var vanskelig å gå. Enten er jeg dårlig på sånt føre, men jeg kjempe på fiskebein og er fornøyd med det. Jeg må øve på sånt føre. Jeg jobba fra start til mål og det er jeg fornøyd meg. Jeg skulle gjerne startet sist i dag, sier Heidi Weng til Dagbladet på plass i Ruka.
- Er Heidi Weng tilbake nå?
- Vi får vente og se. Jeg gleder meg til vi skal gå fellesstarter hvor jeg kan kjenne på tempo. Jeg tror vi skal slite med Thereses tempo nå.
Hun hyller lagvenninnas evne til å alltid holde seg i storslag.
- Hun går alt for fort. Hun hadde vunnet uansett, men folk var 22 sekunder bak i fjor. I år er det enda lengre. Hun er rå uansett, men spesielt på dette føret. Jeg skal ikke si at hun har knust oss uansett, men hun er maskin på dette føret.

Charlotte Kalla var skuffet over egen prestasjon i dag. Likevel vil hun ikke svartmale prestasjonen, etter det som har vært en tøff høst og sommer.
- Gåingen kjennes bra, men jeg kjenner meg tyngre i dag. Det var tunge spor. Jeg prøvde bare å se framover, men sekundene rant unna, sier Charlotte Kalla i intervjusonen etter 10-kilometeren.