Johaug knuste konkurrentene i Holmenkollen

Johaug knuste konkurrentene i Holmenkollen

Therese Johaug gikk hardt ut fra start og vant tremila soleklart i Holmenkollen.

TV2.no 10.03.2019  Les hele saken her

Therese Johaug viste nok en gang hvor suveren hun kan være, da hun stakk i fra alle konkurrentene og vant tremila soleklart i Holmenkollen.

Det er Johaugs tredje seier i Holmenkollen.

– Jeg følte jeg gikk bra på ski idag, men samtidig så følte jeg ikke at jeg gikk helt i kjelleren heller. Jeg hadde en god dag på jobben, og kunne gå godt og avslappende på skiene, sier Johaug til TV 2.

– Søndagstur?

– Nei, dét var det ikke, men jeg kjente på en måte at teknikken satt, at jeg hadde gode ski og at jeg var i en god flytsone, sier Johaug og smiler.

– Jeg kjenner løypen inn og ut
Johaug vant overlegent med 1 minutt og 45 sekunder ned til Natalia Neprjajeva på andreplass.

– I likhet med mesterskap og VM-gull, er det størst å vinne tremila her i Kollen. Den har den historien opp igjennom tidene, og spesielt er det veldig artig å kunne komme tilbake igjen i år og ta seieren her jeg har trent vanvittig mye. Jeg kjenner løypen ut og inn, skulle jeg til å si, og vet på en måte hvilke partier som er min styrke og hvor jeg kan trykke til med det siste giret, sier Johaug.

Ebba Andersson tok tredjeplassen, mens Ingvild Flugstad Østberg tapte spurten mot svensken og endte på en fjerdeplass.

– Hun (Therese) er overlegen og i en egen klasse rett og slett. Men vi kjempet bra på bak der, og de ble fight om pallplasser, så vi får ta med oss det i hvert fall, sier Østberg til TV 2.

– Vi merket at det var full gass fra start fra Therese sin side og det vet vi jo om. Denne løypen her også, hun elsker å gå her og det er tøft å henge med. Det er klart, vi skulle jo ønske at vi kunne vært med lenger, mange av oss. Men man kjenner jo seg selv og hvilket løpsopplegg man må ha. Hun er på en måte sterkere enn oss på den distansen og denne løypen her, så da blir det sånn, fortsetter Østberg.

Jacobsen: – Mange som er sultne
Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte på en sjetteplass over to og et halvt minutt bak Johaug.

– Alle vet hvor god Johaug er. Blir det en mental sperre for dere andre å tørre og matche henne?

– Ja, men jeg synes faktisk at feltet nå egentlig består av ganske mange offensive jenter. Ja, Therese har vært best i år, men jeg tror hun også kjenner at hun må fortsette å jobbe hvis hun skal fortsette å være det. For det er søren meg mange som er sultne der ute. Jeg tror det at Neprjajeva prøvde i dag, og det var noen som prøvde å henge med på tremila i VM, det gjør jo noe med alle sammen. Det er tøft å prøve, så får man heller sprekke litt. Men én dag så er det noen som kommer til å klare det, mener Jacobsen.

Råsterk start av Johaug
Det er ikke mer enn åtte dager siden Therese Johaug smadret konkurentene i tremila i VM. I strålende sol tok hun raskt kommandoen, og etter hvert fikk hun og Natalja Neprjajeva en luke. Ingvild Flugstad Østberg fulgte nærmest åtte sekunder bak.

Neprjajeva klarte ikke å henge med Johaug, og etter 7,2 kilometer lå russeren plutselig 10,3 sekunder bak VM-mesteren.

Avstanden fortsatte å øke og etter 10 kilometer lå Neprjajeva 23,8 sekunder bak.

Bak henne kom gruppen med blant annet Ebba Andersson, Katharina Hennig, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. De lå over 40 sekunder bak Johaug etter 10 kilometer.

Droppet skibytte
Johaug bare fortsatte å øke. Etter 11,8 kilometer lå Neprjajeva 35 sekunder bak.

Hun benyttet ikke muligheten til å bytte ski etter 13, 3 kilometer. Dermed var det 8 kilometer igjen til neste mulighet for Johaug.

Heller ikke Neprjajeva byttet ski, som nå lå 43 sekunder bak Johaug.

Spenning rundt 2. - og 3. - plassen
Halvveis ut i tremila hadde Johaug dannet seg en luke på knappe minuttet til Neprjajeva. Og med soleklar ledelse plukket Johaug sprintpoeng på sprintpoeng uten å måtte anstrenge seg noe ekstra.

Johaug passerte 18,3 kilometer og det var ikke mange svakhetstegn å se hos VM-mesteren. Spenningen til førsteplassen var mer eller mindre ikke-eksisterende, men det var derimot spenningen til de andre pallplassene.

For 24 sekunder bak Neprjajeva på en foreløpig andreplass, lå gruppen med Jacobsen og Østberg.

Østberg og Jacobsen byttet ski
Johaug kjørte rett igjennom og droppet også det andre skibyttet. Dermed skulle hun gå på samme ski hele tremila. Også Neprjajeva droppet å bytte ski.

Østberg, Jacobsen og Andersson valgte å bytte ski. Kalla gikk rett fram og fikk en luke ned til resten av gruppen på rundt 20 sekunder. Spørsmålet var hvem som tok riktig valg.

Østberg jakten tredjeplassen
På de siste kilometerne kjempet Østberg om å få tredjeplassen i kampen mot Andersson og Kalla.

Kalla slet mot slutten og til slutt ble det spurt mellom Østberg og Andersson. Den tapte Østberg som endte på en fjerdeplass bak svensken.

Neprjajeva tok andreplassen.