Dette vet vi og dette vet vi ikke om Johaug-saken

Dette vet vi og dette vet vi ikke om Johaug-saken

Torsdag ble skistjernen tatt for å ha brutt dopingreglene.

Aftenposten 13.10.2016. Les hele saken her

- Jeg vil først starte med å si at jeg er helt knust. Vanvittig fortvilet og forbannet. Situasjonen er for meg helt ubeskrivelig, og det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i ei uke nå.
 

Det sa Norges fremste kvinnelige skistjerne Therese Johaug på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion torsdag. Det hadde nettopp kommet frem at hun har testet positivt på et forbudt stoff.


Mye informasjon og mange reaksjoner har kommet i løpet av dagen. Vi har forsøkt å lage en oversikt.
 

Dette vet vi:
 

 • Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Hun skal ha fått det i seg gjennom kremen Trofodermin, som hun brukte på grunn av en solforbrent leppe. Clostebol er et syntetisk anabolsk steroid. Det står på WADA-listen over forbudte stoffer.

 

 • Johaug skal ha testet positivt på stoffet 16. september, utenfor konkurranse. Både A- og B-prøven er positiv.

 

 • Nyheten var et hardt slag for norsk langrenn, bare måneder etter at Martin Johnsrud Sundby ble idømt en to måneders utestengelse og fratatt seire for brudd på dopingreglementet.

 

 • Landslagslege Fredrik S. Bendiksen har tatt på seg skylden for regelbruddet og fortalte på torsdagens pressekonferanse at han går fra sin stilling med øyeblikkelig virkning.

 

 • For cirka to uker siden fortalte Johaug i et intervju med lokalavisen Østlendingen om hvor nøyaktig hun som toppidrettsutøver er med hva hun putter i seg. 
  - Jeg tar aldri noe jeg får tilbudt eller kommer over uten å sjekke det først. Enten det er en salve eller en te, fortalte 28-åringen.

 

 • De positive dopingprøvene har møtt blandede, men først og fremst negative reaksjoner i skimiljøet. Justyna Kowalczyk benyttet muligheten til å sende et stikk til Johaug. Også i det svenske- og finske miljøet har mottakelsen vært negativ, men blant andre Charlotte Kalla og Thomas Wassberg har tatt henne i forsvar.

 

 • Johaug er langt fra den første som tester positivt for clostebol. Minst 30 utøvere er tatt siden 1999. Gjengangeren er omfattende straffer på minst ett år.

 

 • Antidoping Norge jobber nå på spreng for å få belyst alle sider av dopingsaken, både de som taler for og mot Johaugs fordel.

 

 • Når saken er ferdig undersøkt skal den uavhengige påtalenemnda i Antidoping Norge avgjøre om saken skal henlegges eller om det skal tas ut påtale. Blir påtale tatt ut skal saken opp for domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Therese Johaug vil der få lagt frem sin versjon av saken. En eventuell henleggelse eller dom vil kunne bli anket av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Det internasjonale skiforbundet, Antidoping Norge og av Therese Johaug.

 

Dette vet vi ikke:
 

 • Vi vet ikke når straffen blir klar. Antidoping Norge antydet torsdag at undersøkelsene kan ta alt fra noen uker til flere måneder.

 

 • Vi vet foreløpig ikke hva slags straff Therese Johaug kan vente seg. For det anabolet stoffet clostebol er strafferammen fire års utestengelse. I løpet av dagen har eksperter antydet at Johaug kan vente seg alt fra tre måneder til flere års utestengelse. Hvis domsutvalget mener at hun tok stoffet med overlegg eller ved grov uaktsomhet, vil utestengelsen som regel bli fire år. Hvis de mener at det var en mildere form for uaktsomhet, kan straffen bli fra to år til full frifinnelse.

 

 • Vi vet ikke hvor store verdier av clostebol som ble funnet i Johaugs urin. Vi vet heller ikke hvor lang tid det hadde gått siden forrige dopingprøve Johaug avla. 

 

 • Ingen av Johaugs kollegaer på landslaget har foreløpig uttalt seg om saken. Trener Roar Hjelmeseth sier at løperne lider sammen med Johaug.

 

 • Flere aviser har vist bilder av dopingadvarslene som er på Trofodermin-eskene. Det er ikke bekreftet at landslagslege Fredrik S. Bendiksen har mottatt kremen i denne innpakningen.

 

 • Vi vet ikke hvordan en så rutinert lege som Bendiksen kan gjøre en tabbe av et slikt kaliber som det blir hevdet at han gjorde. På pressekonferansen torsdag sa han at han har tenkt på dette dag og natt siden den positive prøven ble kjent. Han har ikke kommet frem til noe svar.